Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

ΑΓΑΠΑΝΘΟΣ, ΤΟ ΦΥΤΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΩΝΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ



Ένα από τα πιο συχνά φυτά που συναντάμε στις «παρθένες» ακτές της Αθωνικής χερσονήσου είναι ο Αγάπανθος ή γνωστότερος ως κρίνος της Αφρικής. Έτσι αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε μία σύντομή ανάρτηση-συλλογή πληροφοριών για αυτό το φυτό που όχι μόνο το συναντάμε πολύ συχνά στην Αθωνική ακτογραμμή αλλά επίσης το βρίσκουμε και στα καταστήματα πώλησης φυτών.

ΑΓΑΠΑΝΘΟΣ ή ΚΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Ο αγάπανθος ή αλλιώς κρίνος της Αφρικής είναι ένα ποώδες αειθαλές φυτό με αργούς ρυθμούς ανάπτυξης που φτάνει τα 0,60-0,80μ σε ύψος. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αειθαλές φυτό, ποώδους βλάστησης. 

Έχει σαρκώδη, λαμπερά, σκουροπράσσινα, λογχοειδή φύλλα. Τα φύλλα του εκπτύσσονται από την βάση του φυτού, υπό μορφή ροζέτας. Τα φύλλα του είναι πράσινα, επιμήκη και δερματώδη. Η ανθοφορία του εμφανίζεται το καλοκαίρι και αποτελείται από μπλε ή λευκά λουλούδια σε σχήμα κώνου που είναι οργανωμένα σε μεγάλες σφαιρικές ταξιανθίες. 

Τα χωνοειδή άνθη του, χρώματος λευκού ή μωβ, βρίσκονται σε μεγάλες, όρθιες, σφαιρικές ή ομπρελοειδής ταξιανθίες. Κάθε ταξιανθία αποτελείται από 30-40 άνθη.  Το συναντάμε σε περιοχές που έχουν ήπιο κλίμα και πιο συγκεκριμένα σε ηλιόλουστες τοποθεσίες. Επίσης το συναντάμε όπως στην περίπτωση της αθωνικής χερσονήσου σε παραθαλάσσιες περιοχές. Πολλαπλασιάζεται με βολβούς. Ως καλλωπιστικό φυτό φυτεύεται από τον άνθρωπο στο τέλος της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού.

Τι σημαίνει ετυμολογικά το όνομα Αγάπανθος?
  1. Το όνομα του γένους Agapanthus είναι η Νεολατινική συνεκδοχή δυο Αρχαιοελληνικών λέξεων, της λέξης ‘αγάπη’ και της λέξης ‘άνθος’. Η ετυμολογία και η αρχική σημασία της πρώτης δεν έχει ίσως παρά ελάχιστη σχέση με το θέμα του άρθρου, αλλά γιαυτό υπάρχει η ‘Καλλιέργεια’, για να κάνει τα άσχετα σχετικά – και αντιστρόφως.
  2. Η ελληνιστική λέξη ‘αγάπη’ προέρχεται από το προομηρικό αγαπώ’ το οποίο συνθέτουν η λέξη ‘γα(ν)’ που σημαίνει ‘πολύ’ και η ρίζα ‘π’ που σημαίνει ‘προστατεύω’. Συνεπώς η αρχική σημασία της λέξης αγάπη ήταν ‘προστατεύω πολύ. Όμως τι ‘προστατεύω πολύ’; Μα φυσικά το άνθος. Αλλά γιατί το ‘προστατεύω πολύ’; Διότι είναι ‘praecox’ – και ‘praecox’ στα λατινικά σημαίνει πρόωρο’ ή/και ‘πρώιμο

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΦΥΤΟΥ ΑΓΑΠΑΝΘΟΣ
Είδος Φυτού
Πόα
Είδος Φυλλώματος
Αειθαλές
Περίοδος Άνθησης
Ιούνιος έως Αύγουστος
Διαστάσεις
Μέγιστο ύψος 0,8μ
Ελάχιστη ανεκτή θερμοκρασία
-10 °C


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου