Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Η ΠΡΩΤΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ, ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΩΝΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ/ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

 Συνεχίζουμε την ιστορική αναδρομή για την πρώτη προσπάθεια σωτηρίας των μονοπατιών στο Άγιο Όρος βασισμένη στα στοιχεία που μας έδωσε ο Στέφανος Νούτσιας.

Η ομάδα αυτή που έδρασε για πολλά χρόνια με συνεχή παρουσία του Θόδωρου Τσιρόπουλου άρχισε να και παράγει έντυπα με πληροφορίες για πεζοπόρους και ορειβάτες που ήθελαν να επισκεφθούν την Αθωνική χερσόνησο συνδυάζοντας την πνευματική αναζήτηση με την ορεινή πεζοπορία. Ένα από τα πρώτα από αυτά έντυπα σας παρουσιάζουμε παρακάτω:



Οι δημοσιεύσεις στις εφημερίδες της εποχής άρχισαν να γίνονται πιο συχνές και πολλοί που δεν ήξεραν καν την ύπαρξη δικτύου μονοπατιών στην Αθωνική χερσόνησο άρχισαν να ενδιαφέρονται να την επισκεφθούν. Παρακάτω βλέπουμε δύο από τις πολλές δημοσιεύσεις στις εφημερίδες της εποχής:




Επίσης συνέχιζε η ομάδα να εκδίδει έντυπα με υποτυπώδεις χάρτες ή καλύτερα σκαριφήματα για την βοήθεια των πεζοπόρων όπως ένα ακόμη που βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία.


Προς το τέλος της προσπάθειας αυτής συνέβη και η μεγάλη δασική πυρκαγιά στο Άγιο Όρος, το 1990. Τότε βέβαια ο Θόδωρος Τσιρόπουλος ήταν σε ηλικία 88 ετών. Στην αγωνία του για την σωτηρία της παρθένας φύσης του Αγίου Όρους και των μονοπατιών του, ετοίμασε μία επιστολή την οποία σας παρουσιάζουμε παρακάτω. Σε αυτήν φαίνεται ξεκάθαρα ότι η προχωρημένη ηλικία του τον έχει μπερδέψει αρκετά στον ειρμό της σκέψης του, παρόλα αυτά οι απόψεις πάντοτε ήταν σεβαστές στην πολύ μεγάλη προσπάθεια που είχε καταβάλει τα τελευταία χρόνια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου