Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Η ΠΡΩΤΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ, ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΩΝΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ/ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

 Παράλληλα με τα έντυπα, τους χάρτες και τις επιστολές προχωρούσε και η πρωτόγονη καταγραφή, συντήρηση και σηματοδότηση των μονοπατιών. Μάλιστα κάποιες από τις πινακίδες της εποχής εκείνης, κυρίως οι μεταλλικές σαν αυτή που βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία που έγιναν με την επίβλεψη του Στέφανου Νούτσια παραμένουν ¨όρθιες¨ ακόμη και σήμερα, ένδειξη της πολύ καλής και οργανωμένης δουλειάς που έγινε για την εποχή εκείνη.

Τα πρώτα χρόνια βέβαια της προσπάθειας (προτού οργανώσει τις πινακίδες ο Στέφανος) οι ταμπέλες που τοποθετούνταν ήταν ξύλινες σαν αυτή της παρακάτω φωτογραφίας. Από αυτές οι περισσότερες έχουν καταστραφεί λόγω της φυσικής φθοράς.
Ο Θόδωρος Τσιρόπουλος υποστήριζε με σθένος ότι ήταν ένας από τους πρώτους ορειβάτες που ανέβηκε στην κορυφή του Άθωνα το 1956. Μάλιστα είχε φτιάξει και ένα έντυπο για την ανάβαση αυτή......που βλέπουμε παρακάτω:

Σιγά σιγά άρχισαν και οι ορειβατικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης να βοηθούν και να συμμετέχουν στην προσπάθεια της ομάδας αυτής. Ο ΣΕΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ τότε προσπάθησε να οργανώσει καλύτερα και να δίνει πληροφορίες για ορειβάτες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό που ήθελαν να επισκεφθούν για trekking το Άγιο Όρος φτιάχνοντας ένα δίπτυχο με την ιστορία της πεζοπορίας στην Αθωνική χερσόνησο και μία σύντομη περιγραφή που βλέπουμε παρακάτω. Επίσης στο τηλέφωνο του συλλόγου δίνονταν πληροφορίες και για πιο εξειδικευμένα θέματα επικοινωνούσαν με τον ίδιο τον Θώδορο Τσιρόπουλο στο προσωπικό του τηλέφωνο.

 

Σιγά σιγά με την βοήθεια του ΣΕΟ αλλά και των δύο ακόμη ορειβατικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης το Άγιο Όρος ως περιοχή για πολυήμερα trekking με παράλληλα πνευματική αναζήτηση άρχισε να αποκτά φήμη....Τότε τυπώθηκε σε τυπογραφείο το ενημερωτικό δίπτυχο στο οποίο υπήρχαν και διαφημίσεις από διάφορους χορηγούς. Παρακάτω βλέπουμε το δίπτυχο αυτό με τις τέσσερις σελίδες του:



Το ίδιο δίπτυχο ενιαίο με τις δύο εσωτερικές του σελίδες στις οποίες υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για την Αθωνική χερσόνησο.



Τέλος βγήκε και ένας πρωτόγονος χάρτης, λίγο καλύτερος από τις προηγούμενες προσπάθειες στον οποίο υπήρχε και υπόμνημα!!!


Μάλιστα με χρωματιστό στυλό έγινε και μία προσπάθεια έγχρωμης αποτύπωσης των μονοπατιών (κόκκινο χρώμα), των δρόμων (πράσινο χρώμα) και της ακτογραμμής (μπλέ γραμμή)  έτσι ώστε να ξεχωρίζουν πιο εύκολα όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

Εδώ να αναφέρουμε και την ουσιαστική συμμετοχή και των άλλων συλλόγων, για παράδειγμα της Ορειβατικής Λέσχης Θεσσαλονίκης η οποία με δικιά της οικονομική χορηγία έγιναν πολλές ξύλινες ταμπέλες. 
Ολοκληρώνοντας αυτή την παρουσίαση μέσα από τρεις αναρτήσεις για την πρώτη προσπάθεια διάσωσης και σηματοδότησης των μονοπατιών της Αθωνικής χερσονήσου που έγινε από μία ομάδα με κεντρικό πρόσωπο τον Θόδωρο Τσιρόπουλο να ευχαριστήσουμε για ακόμη μία φορά τον Στέφανο Νούτσια για την παραχώρηση του εκπληκτικού αρχείου που διαθέτει για την πεζοπορία στην Αθωνική χερσόνησο.








 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου