Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

ΣΗΜΑΝΤΡΟ

Το ΜΕΓΑΛΟ ΞΥΛΙΝΟ ΣΗΜΑΝΤΡΟ στην ΙΕΡΑ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ

Φτιάχνοντας στην σελίδα www.facebook.com/path.to.mount.athos την φωτογραφική συλλογή για την ΙΕΡΑ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ σταμάτησα στην φωτογραφία με το σήμαντρο και μου δημιουργήθηκε η απορία τι γνωρίζουμε για αυτό..... Έτσι ξεκινήσαμε να ψάχνουμε στο διαδίκτυο και τα λίγα που μπορέσαμε να βρούμε σας τα παρουσιάζουμε στην παρακάτω ανάρτηση:

ΣΗΜΑΝΤΡΟ

Το σήμαντρο χρησιμοποιήθηκε πολύ πριν τις καμπάνες και υπάρχει σε διάφορες παραλλαγές. Χρησιμοποιείται σε όλα α ορθόδοξα χριστιανικά μοναστήρια σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες ανά τον κόσμο. Συνήθως το βλέπουμε να κρέμεται μπροστά στις εισόδους των καθολικών, δηλαδή του κεντρικού ναού μίας μονής.
Έχει δύο βασικές μορφές:
Σήμαντρο ξύλινης κατασκευής

  • η ξύλινη κατασκευή
  • η σιδερένια κατασκευή
Σήμαντρο σιδερένιας κατασκευής

Η ξύλινη μορφή κατασκευάζεται από ένα μακρόστενο τεμάχιο καλά πλαναρισμένου ξύλου που συνήθως είναι από σφένδαμο ή οξιά. Αυτό κρούεται με ένα κόπανο που είναι κατασκευασμένος πάντοτε με το ίδιο υλικό.
Αντίστοιχα στην μεταλλική μορφή είναι κατασκευασμένο από σίδηρο και σπανιότερα από ορείχαλκο σε αρκετά μικρότερο μέγεθος από το ξύλινο, με συνήθως τοξοειδή μορφή. Και αυτό κρούεται με ένα κόπανο που είναι κατασκευασμένος από το ίδιο μέταλλο.
Ο ήχος παράγεται χτυπώντας το σήμαντρο με το ΚΟΠΑΝΟ. Ο κόπαντος έχει την μορφή σφυριού και είναι κατασκευασμένος με το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο και το σήμαντρο.
Πιο συγκεκριμένα ο κόπανος κρούει με αυξομειούμενη δύναμη και ρυθμικά το σύμαντρο ώστε να παραχθεί κάποιο είδος ρυθμικού ήχου.
Την διάδοση του κυρίως την οφείλει στην απαγόρευση που επιβλήθηκε από την Οθωμανική αυτοκρατορία στην κρούση των καμπανών στα τότε κατεχόμενα χριστιανικά εδάφη από τους Τούρκους.
Υπάρχει ακόμη και το φορητό ξύλινο σήμαντρο που συνήθως ονομάζεται μεγασήμαντρο και το οποίο το κρατούν οι περιφερόμενοι μοναχοί στο αριστερό χέρι και το κρούουν ρυθμικά κρατώντας τον κόπανο με το δεξί χέρι σε διάφοερς περιστάσεις.
Φορητό ξύλινο σήμαντρο
Με βάση το "τυπικό" που καθιέρωσε ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ η εκκλησία δέχεται τρία είδη σημάντρων, και μάλιστα η κρούση του καθενός συμβολιζει και αντίστοιχα κάτι διαφορετικό. Αυτά είναι:

  1. ΜΕΓΑΛΟ ΞΥΛΙΝΟ ΣΗΜΑΝΤΡΟ
  2. ΜΙΚΡΟ ΞΥΛΙΝΟ ΣΗΜΑΝΤΡΟ
  3. ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΣΗΜΑΝΤΡΟ
Μεγάλο ξύλινο σήμαντρο

ΜΕΓΑΛΟ ΞΥΛΙΝΟ ΣΗΜΑΝΤΡΟ
Λέγεται και ΜΕΓΑΣΗΜΑΝΤΡΟ. Πρόκειται για μεγάλη, τριών μέτρων περίπου σανίδα και πλάτους δέκα εκατοστών. Η κρούση του μεγάλου ξύλινου σήμαντρου συμβολίζει το κήρυγμα του Ιερού Ευαγγελίου.
Μικρό ξύλινο σήμαντρο
ΜΙΚΡΟ ΞΥΛΙΝΟ ΣΗΜΑΝΤΡΟ
Πρόκειται για αναλογικά αρκετά μικρότερη ξύλινη σανίδα. Χρησιμοποιείται πριν τον όρθρο και ο ήχος του συμβολίζει τα διδασκόμενα στην Παλαιά Διαθήκη.
Σιδερένιο σήμαντρο
ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΣΗΜΑΝΤΡΟ
Λέγεται και ΑΓΙΟΣΙΔΕΡΟ. Πρόκειται για το μικρότερο μεγέθους σήμαντρο σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα ξύλινα σήμαντρα. Η κρούση του μας θυμίζει την σάλπιγγα των Αγγέλων κατά την Δευτέρα παρουσία.

Το σήμαντρο στο καμπαναριό της ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου