Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ Ο ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΙΝΟΣ


Ετοιμάζοντας μία φωτογραφική παρουσίαση στην σελίδα μας στο facebook: www.facebook.com/paths.to.mount.athos αναρωτηθήκαμε για την βιογραφία του κτήτορα των δύο μονών του Αγίου Όρους, του Αγίου Παύλου του Ξηροποταμινού που ίδρυσε την ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ και την ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ. Έτσι συγκεντρώσαμε κάποιες πληροφορίες και στοιχεία για αυτόν κυρίως από το διαδίκτυο και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω:

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ Ο ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΙΝΟΣ, Ο ΚΤΗΤΟΡΑΣ ΔΥΟ ΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
Ο Όσιος Παύλος έζησε τον 10ο αιώνα μ.Χ. και ήταν παιδί ευσεβών βυζαντινών αρχόντων, κατά τον βίο του «ύπατος των φιλοσόφων», που από νωρίς ασπάσθηκε την αρετή. 
Η πρώτη μονή που ίδρυσε στο Άγιο Όρος, η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ.

Ως επαίτης αναχωρεί από την Κωνσταντινούπολη κι έρχεται αγνώριστος στο Άγιο Όρος. 

Κοντά στη σημερινή μονή του Ξηροποτάμου, της οποίας υπήρξε κτήτορας, έστησε την ασκητική του καλύβα, έχοντας για στρώμα τη γη και για προσκέφαλο μια πέτρα. 

Η αρετή του τον έκανε θαυμαστό και οι άνθρωποι έρχονταν από παντού να τον γνωρίσουν. Τότε ιδρύει την ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ. 

Στην πατρίδα του, όπου για λίγο επιστρέφει, γίνεται μεγάλο κέντρο ενδιαφέροντος. 
Η δεύτερη μονή που ίδρυσε στο Άγιο Όρος, η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ.

Εξελέγη Επίσκοπος Πλουσιάδος ή Προυσιάδος της Βιθυνίας, της καλουμένης πριν Κίερος. 

Όταν ο Όσιος είδε τους αιρετικούς εικονομάχους να μαίνονται κατά της Εκκλησίας του Χριστού και να ανατρέπουν την ορθή εκτέλεση των θεσμών και τις μορφές των Αγίων, να καταστρέφουν τα ανάγλυφα των σεπτών εικόνων και να τις απαλείφουν από τους άγιους ναούς, να ζωγραφίζουν αντί αυτών μορφές θηρίων και όρνεων και ερπετών και να ανατρέπουν τις παραδόσεις των θείων Πατέρων, αγωνίσθηκε με ιερό ζήλο κατά της αιρέσεως και υπέρ της Ορθοδόξου πίστεως, επιλέγοντας να καταπονήσει υπέρ των αγίων εικόνων και υπέρ του ιδίου του Χριστού και Θεού μας και της Παναγίας μας, των θείων στη μορφή Αγγέλων και όλων των Αγίων. 

Ο πόθος μεγαλύτερης ησυχίας τον απομακρύνει από τη μονή του Ξηροποτάμου και τον φέρνει στους πρόποδες του Άθω, όπου και αναγκάζεται από τους πολλούς μαθητές του να κτίσει νέα μονή, προς τιμή του Αγίου Γεωργίου, γνωστή σήμερα ως μονή του Αγίου Παύλου.

Αντιλήφθηκε το τέλος του πριν από αρκετό καιρό και ετοιμάσθηκε για τον θάνατό του διδάσκοντας τους μαθητές του: «έχετε, τέκνα και αδελφοί, την αγάπην, την ευχήν, την ταπείνωσιν και την υπακοήν διότι όποιος μοναχός δεν έχη αυτάς τας αρετάς, δεν πρέπει να λέγεται μοναχός, αλλά κοσμικός». 

Κείμενα του Οσίου Παύλου, σώζονται στη Μονή Ξηροποτάμου, εκ των οποίων έξι Κανόνες στους Αγίους 40 μάρτυρες, κανόνας ιαμβικός στον τίμιο σταυρό και λόγος στα Εισόδια της Θεοτόκου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου